Få slebet og lakeret trægulvet til perfektion

Hvis du skal have lagt nyt gulv, så er et trægulv et super flot gulv, du kan lægge. Den største fordel ved at lægge et trægulv er, at det har en utrolig lang levetid. Grunden til dette er, at det kan slibes og høvles efter behov i maaange år, alt efter hvor tykt trægulvet er. Levetiden for træet varierer efter typen af trægulv; det kan være planke- eller eksempelvis parketgulv. Træet er utrolig flot og kan bære egen vægt alt efter tykkelsen på træet.

Trægulv kan både være bærende og ikke-bærende for en bolig. Så alt efter om dit gulv er bærende eller ikke-bærende, er der muligvis nogle tiltag, du skal tage inden du begynder at slibe og lakere gulvet. Det kan eksempelvis være, at du skal finde ud af, hvor gammel gulvet er, hvor tykt det var, da det blev lagt, og hvor meget slibning det kan holde til. Her kan det være smart at få en fagmand inde over, da det vil gøre det nemmere for dig at finde ud af alle disse ting og gøre således, at du undgår fejlagtigt at slibe gulvet for langt ned.

 

Hvad er forskellen på at afhøvle og slibe sit trægulv?

Hvis dit trægulv er meget ujævnt, vil en håndværker nok først afhøvle det. Afhøvling benyttes nemlig, når gulvet er meget ujævnt, fordi det tager mere træ af og på den måde går processen lidt hurtigere. Gulvafhøvling fungerer bedst i tilfælde, hvor gulvet er meget hærdet af eksempelvis malingrester og spartelmasse. Gulvhøvlen vil tage 2-4 mm af træet af, og alle ujævnheder vil derefter være væk. Når gulvet så er blevet høvlet, vil det slibes efterfølgende.

Hvis dit trægulv slet ikke er så hærdet som beskrevet ovenfor, hvilket det i de flestes tilfælde ikke vil være, så kan en gulvafslibning snildt klare jobbet. Mange ridser og misfarvninger sidder i overfladen, og en afslibning vil være mere end nok til at fjerne disse. I begge tilfælde bør der minimum være 4 mm trægulv tilbage, når du høvler eller sliber det. Og slutteligt står du tilbage med et fint gulv!

 

Hvor ofte skal dit trægulv afslibes?

Hvis lakeringen er gået af dit trægulv eller overfladen er ved at være godt ridset igennem. Så er en afslibning vejen frem. Men dette skal ikke gøres ofte, fordi trægulvet bliver tyndere og tyndere for hver gang. Når du så har slebet gulvet, skal du videre til overfladebehandling! Der kan være nogle begrænsninger i forhold til træsorten, men det vil oftest være lak, olie eller sæbe, som du kan bruge som overfladebehandling. For et flot finish er en lakering perfekt.

 

Beskyt dine ting, mens du får slebet gulvet

Når du skal have slebet dit gulv, går det ikke, at du har en masse ting og møbler stående i rummet. Det kan derfor være en god ide at købe papkasser, som du kan pakke dem ned i og eventuelt have dem stående hos en ven eller et familiemedlem. Du kan købe papkasser, hvori du kan fragte dine ting, på https://albeemballage.dk/.

 

Du har i denne artikel fået en kort guide til, hvad det er du kan have brug for, når du skal have slebet og lakeret dit gulv. Når dette er gjort er du efterladt med et super flot gulv med en fin finish, og så kan du gå tilbage til at nyde din bolig igen.